Ο Θαυμαστός Κόσμος του Κυττάρου

«Πάντων χρημάτων μέτρον εστίν άνθρωπος» έλεγε ο Πρωταγόρας «των μεν όντων ως έστιν, των δε μη όντων ως ουκ έστιν». Μια προσεκτική εξέταση της διάσημης αυτής φράσης από τη σκοπιά της σύγχρονης επιστήμης θα δικαίωνε -ίσως- το φιλόσοφο οριστικά και αμετάκλητα.

Οτιδήποτε βλέπει και αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος εξαρτάται άμεσα από την αισθητηριακή του αντίληψη, από τον τρόπο δηλαδή που ο εγκέφαλός του είναι φτιαγμένος να αντιλαμβάνεται τα μηνύματα που του στέλνει το σύμπαν. Έτσι, παρόλο που ο εγκέφαλος αυτός είναι ένα συναρπαστικό και απίστευτα πολύπλοκο αντικείμενο, είναι αλήθεια πως οι αισθήσεις που μπορεί να επεξεργαστεί αδυνατούν να συλλάβουν όσα συμβαίνουν τόσο στο μικρόκοσμο όσο και στον μακρόκοσμο.

Κι έτσι, για να εξερευνήσει την πλάση, είναι υποχρεωμένος να επιστρατεύσει τα μαθηματικά και τη φαντασία του. Στο μέτρο του δυνατού τον βοηθούν και τα τεχνολογικά του επιτεύγματα, ώστε να «βλέπει» πράγματα που λίγα χρόνια πριν του ήταν παντελώς αόρατα ή/και άγνωστα.Χρειάστηκαν πολλές χιλιάδες χρόνια ώσπου να καταλήξουν οι άνθρωποι σε μια σημαντική εφεύρεση, το σύνθετο μικροσκόπιο. Μόλις το 1655, ο Ρόμπερτ Χουκ, περιγράφοντας τους μικρούς πόρους που παρατήρησε σε λεπτές τομές φελλού, εισήγαγε τον όρο «κύτταρο».

Έπειτα από τρεισήμισι αιώνες, ο άνθρωπος μπορεί να καυχιέται πως κατάφερε να «βουτήξει» στο θαυμαστό κόσμο του κυττάρου. Κι αν ακόμη είναι πολλά που περιμένουν απάντηση, ωστόσο είναι σημαντική η υπάρχουσα γνώση ώστε να είμαστε σε θέση να περιγράφουμε έναν απίστευτα πολύπλοκο κόσμο, ένα μικρό σύμπαν, σε κάθε μικροσκοπικό κύτταρο του οργανισμού μας. Αν υπήρχε τρόπος να γίνουμε πολύ – πολύ μικροί – εδώ που τα λέμε μικρότεροι και από μικροί – θα μπορούσαμε να ταξιδέψουμε μέσα σε ένα κύτταρο και ίσως να μέναμε άναυδοι από μια τόσο μεγάλης έκτασης πολυπλοκότητα, τόσο αριστοτεχνικά ενορχηστρωμένης.

Το 2006, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ ανέπτυξε ένα animation με τίτλο «The Inner Life of the Cell» (Η εσωτερική ζωή του κυττάρου) που θα επέτρεπε στους φοιτητές της κυτταρικής βιολογίας να περιηγηθούν στο μικροσκοπικό κόσμο των κυττάρων. Το ταξίδι ακολουθεί την κίνηση ενός λευκού αιμοσφαιρίου κατά μήκος του ενδοθηλίου και την αντίδρασή του σε ένα εξωτερικό ερέθισμα – μια διαδικασία γνωστή ως λευκοκυτταρική εξαγγείωση.

Η δεύτερη έκδοση της σειράς, με τίτλο «Powering the Cell: Mitochondria», εισέρχεται στο μικροσκοπικό περιβάλλον του μιτοχονδρίου και ακολουθεί το μηχανισμό της παραγωγής ATP κατά μήκος της εσωτερικής μιτοχονδριακής μεμβράνης.

Το 2013 κυκλοφόρησε το τρίτο μέρος της σειράς «The Inner Life of the Cell: Protein Packing», το οποίο απεικονίζει το πυκνοκατοικημένο  μοριακό περιβάλλον που υπάρχει στα κύτταρα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.