Ιστορική Εξέλιξη Ηλεκτρομαγνητισμού

Μέσα 19ου αιώνα:

Τα χρόνια που ακολούθησαν τις ανακαλύψεις του Faraday βρίθουν δημοσιεύσεων που αφορούν νόμων και φαινομένων σχετιζόμενων με την ηλεκτρομαγνητική επαγωγή και τον μαγνητισμό. Το 1834 ο Heinrich Lenz και Moritz von Jacobi, ανακοίνωσαν ανεξάρτητα ο ένας από τον άλλον ότι το ρεύμα που επάγεται σε πηνίο ανάλογο του αριθμού των σπειρών του.

Την εποχή εκείνη ο Lenz, δημοσίευσε τον σημαντικό κανόνα που βασίζεται στην αρχή διατήρησης της ενέργειας και φέρει το όνομά του (κανόνας Lenz), σύμφωνα με τον οποίον, σε όλες τις περιπτώσεις ηλεκτρομαγνητικής επαγωγής, το επαγωγικό ρεύμα έχει τέτοια φορά ώστε να αντιστέκεται στο αίτιο που το προκαλεί

Το 1836 ο Nicholas Callan σχεδίασε το επαγωγικό πηνίο. Το 1845, ο Joseph Henry δημοσίευσε έναν απολογισμό των σημαντικών του πειραμάτων, με τα επαγωγικά ρεύματα σε περίοπτη θέση. Την ίδια χρονιά, ο Michael Faraday, μελετώντας την επίδραση διαφόρων παραγόντων στο φως, διατυπώνει την ισχυρή του πεποίθηση για την Ενότητα των Δυνάμεων της Φύσης, την κοινή τους προέλευση και τους συσχετισμούς τους. Σε αυτό το πλαίσιο σκέψης, και έχοντας προσπαθήσει από νωρίς να συνδέσει το Φως με τον Ηλεκτρομαγνητισμό, εν τέλει έδρεψε τους καρπούς των κόπων του και κατάφερε να στρέψει το επίπεδο πόλωσης γραμμικά πολωμένου φωτός με τη βοήθεια μαγνητικού πεδίου.

Αυτή ήταν η πρώτη παρατήρηση μαγνητο-οπτικού φαινομένου και, ουσιαστικά, ένα από τα θεμέλια πάνω στα οποία χτίστηκε η ηλεκτρομαγνητική θεωρία του φωτός.

Το 1846 ο Faraday γράφει το άρθρο Σκέψεις πάνω στις ταλαντώσεις του φωτός η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ο προάγγελος της ηλεκτρομαγνητικής θεωρίας του φωτός και στην οποία αποδίδει ο ίδιος ο Maxwell την σύλληψη της ιδέας της διάδοσης εγκάρσιων μαγνητικών διαταραχών.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.